Vienatvė ir rūkymas – lygiavertės blogybės

26 lapkričio, 2010 § 7 Komentaras

Blogos naujienos žmonėms per 30: vienatvė blogiau už rūkymą. Naujo tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyrai ir moterys, neturėdami nuolatinių partnerių, vartoja per daug alkoholio, valgo nereguliariai, per daug dirba ir stokoja emocionalaus stabilumo, kuriuo mėgaujasi sutuoktiniai. Iš 10 tūkst. žmonių, dalyvavusių tyrime 10 metų, 600 mirė.

Vienatvė žmogui tokia pat baisi, kaip ir rūkymas – arba dar blogiau. Tyrinėtojai baisių naujienų turi vienišoms moterims per 30 – vienatvė labiau nei cigaretės, vynas ar nerimas dėl antsvorio trumpina gyvenimo trukmę.

Tyrimo metu mokslininkai 10 metų stebėjo 10 tūkst. suaugusių žmonių Didžiojoje Britanijoje. Paaiškėjo, kad vienatvė lygiai taip pat neigiamai veikia tiek vyrų, tiek moterų amžių. Spėjama, kad neigiamos vienatvės pasekmės turi įtakos žmogui, kai jam sukanka 30 metų.

Kol kas neaišku, kokia pražūtinga yra vienatvė. Tačiau spėjama, kad vieniši žmonės linkę gyventi ne tokį sveiką gyvenimo būdą. Jie daugiau geria, nes susitinka su gausiomis draugų kompanijomis; jie maitinasi nereguliariai, pavyzdžiui, nevalgo pusryčių, daugiau dirba, nes neturi partnerio, kuriam norėtųsi skirti daugiau dėmesio. Jie taip pat neturi žmogaus, kuriam galėtų atskleisti savo paslaptis.

Susituokusios poros, kitaip nei vieniši žmonės, valgo geresnės kokybės maistą, jų namų sąlygos daug geresnės. Vaikai santuokoje taip pat jaučiasi stabiliau, tuo tarpu vieniši žmonės dažniau rizikuoja.

Kaip pastebėjo profesorius Endriu Osvaldas, kuris vadovavo tyrimui, santuokos poveikis labai didelis. Normą viršijantis nevedusių žmonių mirtingumas tolygus rūkalių mirtingumo lygiui. Tyrimo metu mirė 600 žmonių, ir tyrinėtojai palygino mirtingumo statistiką tarp susituokusių, vienišų, išsiskyrusių vyrų ir moterų, našlių, kad galėtų išsiaiškinti, ar yra skirtumų tarp atskirų grupių.

Mirties rizika tarp vienišų, išsiskyrusių su savo išrinktaisiais arba išsituokusių tyrimo metu moterų didesnė 4,8 proc. Tai galima sulyginti su 5 proc. papildoma mirties rizika, su kuria susiduria rūkantieji.

„Jei tu ištekėjusi, vadinasi, turi partnerį, – sako „Pasitikėjimo linijos“ darbuotoja Kler Rainer, kuri su savo vyru pragyveno 47 metus. – Partneris mano, kad tu tiesiog stebuklas, nerimauja dėl tavęs, kai vėluoji namo“.

„Manau, kad žmonės anksti miršta dėl to, kad nėra laimingi. Kai kurie žmonės, kai jie vieniši, kenčia dėl to, – pastebi „Independent“ laikraščio „Pasitikėjimo linijos“ darbuotoja Virdžinija Aronsaid. – Tačiau jei tu paprastas žmogus, turi daug draugų ir jautiesi gerai, tokioje laimingoje būsenoje verta būti kuo ilgiau“.

„Tikėtina, kad skyrybas lydi toks pat stresas, kaip ir artimųjų netektis, tačiau kitu atveju gresia ilgalaikis konfliktas su partneriais, – teigia skyrybų ir šeimos santykių specialistas Čarlis Liuisas. – Vyrus, pergyvenusius skyrybas, kankina stresas ir negalėjimas būti su savo vaikais. Manau, kad iš dalies problema yra ir ta, kad vyras netenka moteriškojo rūpesčio, o pats savimi negali deramai pasirūpinti“.

Šaltinis http://klaipeda.diena.lt/dienrastis/priedai/pasaulis/vienatve-ir-rukymas-lygiavertes-blogybes-110774

Tagged:

§ 7 Responses to Vienatvė ir rūkymas – lygiavertės blogybės

Parašykite komentarą

What’s this?

You are currently reading Vienatvė ir rūkymas – lygiavertės blogybės at akaudrone.

meta